субота, 12 серпня 2017 р.

Незрівнянна четвірка

     
намагалась зробити фото максимально естетичним

     Отже, як відбувається розправа зі сміттям у нас вдома. Перш за все, варто сказати, що сміття буває трьох видів:
1.органічне
2.неорганічне, що піддається переробці
3.неорганічне, що переробці не піддається. 

 Коли з'являється якась смітинка, ми думаємо , до якої з категорій вона відноситься. Якщо це :
           ОРГАНІКА -  ми збираємо її   у  маленьке відро, що стоїть на кухні . Приблизно раз в три дні- тиждень( залежно від того як багато ми їмо😊) я переношу органіку з кухонного відра в ЕМ контейнер ( білий монстр з краником), що стоїть на балконі.
          Розкажу про нього побільше. Це контейнер об'ємом 20 літрів, його легко купити в інтернеті. Ви в нього складаєте органіку, пшикаєте розчином Емочка, або подібним до нього і ваша органіка має перетворитись на компост. Важливо, що туди не можна кидати м'ясо і молочку. Він заповнюється приблизно за місяць- півтора.  Але компост за місяць не утвориться. Тому тут вже треба думати. Або напівготовий кудись дівати, або купувати пару відер і чекати готовності. Це відро в мене поки тільки два місяці, то я лише раз відвозила недокомпост в село. В майбутньому може якось оптимізую цей процес. Що робитиму взимку поки гадки не маю. 
        Також через краник потрібно раз в три- п'ять днів зливати рідину. Вона дуже корисна і все таке. Такої інформації повно в інтернеті. Особисто в мене за два тижні накопичується літр. Цю рідину в пляшках я передаю мамі на грядки. 

 Одразу відповім на запитання, що виникали в мене і які мені задають:
---Чи є запах?
---Ні, запаху немає. В тому відрі, що стоїть на кухні, бо за тиждень нічого не перегниває там.Головне не кидати туди продуктів тваринного походження. В ЕМ контейнері кришка дуже щільна, я навіть в маршрутці з ним їздила, і навколо мене мухи не літали. Не переживайте. Звичайно, коли відкриваєш запах є, але він швидше кислуватий, приємний, як у квашеної капусти, аніж неприємний. Якщо у вас страшне як смердить, значить ви щось робите не так.
---Як чисто потрібно оприскувати органіку?
---Я це роблю коли відкриваю контейнер. Оприскала те сміття, що вже лежить там, насипала нового, знову оприскала.
---Як часто потрібно закладати нову партію органіки в ЕМ контейнер?
---Я так розумію що якомога рідше. Бо процес ферментації йде швидше без повітря. Чим рідше ви будете відкривати кришку, тим краще. 
---Чи потрібний сміттєвий пакет для відер?
---В мене немає в жодному. Просто після викидки сміття ретельно мию відра.
---Чи мені не гидко?
---Трохи є, але я розумію що і для чого я роблю. 
помічники в  копмостуванні органіки

           Якщо це НЕ  ОРГАНІКА , але вона піддається переробці, тоді у нас є чудова багаторазова ашанівська зелена торба, в яку я складую таке сміття. Головне, що воно чисте,  висушене і  спресоване. Коли торба переповнюється, я сортую і відношу Майстру Добрих Справ. Ви, звичайно можете накопичувати метал, пластик, макулатуру і здавати за гроші в КиівМіськРесурси, але мені набагато зручніше користуватись сервісом МДС. На їх сайті часто оновлюється інформація щодо того, які відходи переробляться в Украіні, а які ні. Цікавтесь тут.

           Якщо це НЕ ОРГАНІКА, і не піддається переробці, тоді ми її кладемо в коричневе відро, що теж стоїть на балконі. Намагаємось, щоб такого сміття було якомога менше. За три місяці воно заповнене менше ніж на третину. 

         Ну от і все. Як бачите, нічого складного немає. Потрібно лише бажання. На всі запитання залюбки відповім.
        Успіхів вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар